Heb ik als uitzendkracht even veel vakantiedagen als iemand met een vast contract?

Vakantie, da's iets waar je recht op hebt. Hoeveel vakantiedagen, dat hangt af van hoeveel je in het vorige kalenderjaar gewerkt hebt. Dat is voor iedereen zo, of je nu een uitzendcontract of een vast contract hebt.

Stel nu dat je pas afgestudeerd bent, dan heb je natuurlijk nog niet gewerkt in het vorige kalenderjaar. Je werkdagen als jobstudent tellen immers niet mee wanneer je vakantiedagen berekend worden.

Gelukkig zijn er verschillende soorten verlof, zoals het verlof dat je sowieso krijgt op een feestdag. Zo zijn er in België 10 wettelijke feestdagen. Als die binnen je uitzendcontract vallen, heb je er altijd recht op. Maar vallen ze bijvoorbeeld in het weekend, dan hangt het af van het bedrijf waar je werkt: ofwel mag je zelf kiezen wanneer je de feestdag inhaalt, ofwel kiest het bedrijf dat zelf. Die feestdagen, die krijg je trouwens betaald. Alles daarover lees je hier.

Er bestaat ook zoiets als jeugdvakantie en aanvullende vakantie, die dat potje vakantiedagen flink kunnen aandikken. Lees er hier meer over.

 

In één klap àlles weten over uitzendarbeid?
Volg dan de gratis e-learning!
Naar de e-learning
Benieuwd waarom je een account moet aanmaken?
Je leest het op onze FAQ.