Als ik net afgestudeerd ben, heb ik nog geen vakantie opgebouwd. Kan ik dan wel vakantie nemen?

Normaal gesproken wordt je vakantierecht inderdaad berekend op basis van het aantal dagen dat je in het vorige kalenderjaar hebt gewerkt. Maar als je net van de schoolbanken komt, dan heb je dat recht dus nog niet opgebouwd. Gelukkig zijn er voor jongeren enkele andere soorten vakantie waar je wel recht op hebt.

Jeugdvakantie

Als je jonger bent dan 25 en net afgestudeerd bent, dan heb je recht op jeugdvakantie. Dat recht krijg je als je minstens een maand hebt gewerkt in het jaar dat je afstudeerde. Die tewerkstelling kan een maand aan één stuk zijn, maar ook een maand verdeeld over verschillende jobs. Je krijgt het jaar erop dan maximaal vier weken vakantie, min het aantal vakantiedagen waar je volgens de gewone vakantieregeling recht op hebt. Dat zijn dan de dagen die je opgebouwd hebt door alvast minstens die ene maand te werken. Zo heb je uiteindelijk toch een mooi potje vakantiedagen waar je van kan genieten.

Let wel, jeugdvakantie is een recht, maar geen verplichting. Een werkgever moet hier dus eerst mee akkoord gaan. Je krijgt de jeugdvakantie bovendien niet zomaar. Er zijn enkele stappen die je daarvoor moet ondernemen, en documenten die je moet invullen.

Alle informatie daarover vind je hier.

 

Aanvullende vakantie (Europees verlof)

Aanvullende vakantie is zoals jeugdvakantie, maar gaat wat breder. Hier wordt niet gekeken naar de leeftijd. Aanvullende vakantie krijg je als je geen of weinig vakantierechten hebt opgebouwd in het voorgaande jaar. Dat kan het geval zijn als je pas afgestudeerd bent, lange tijd niet gewerkt hebt, of maar beperkt gewerkt hebt.

Om recht te hebben op aanvullende vakantie moet je bovendien ook eerst een aanloopperiode door van drie maanden (of 90 kalenderdagen). Als je al je 'gewone' vakantiedagen opgebruikt hebt, kan je aanvullende vakantie nemen. Dit kan alweer enkel met de toestemming van je werkgever.

Alle info over aanvullende vakantie vind je hier.

Heb je na dit artikel nog een vraag?
Stel ze hier!
Wij zoeken het voor jou uit!