Wat doe ik het best wanneer mijn baas mij zwartwerk aanbiedt?

Je baas is tevreden over je prestaties en wil je zelfs meer laten werken! Hij wil graag dat je extra uren presteert, maar dit enkel in het zwart omdat hij je zo “wat extra kan betalen en het zo voordeliger uitkomt voor jou en voor hem”. Wat doe je hiermee?

Laten we beginnen bij het begin, wat is zwartwerk nu weer? Zwartwerk of niet-aangegeven arbeid is een vorm van sociale en fiscale fraude. Bij deze vorm van fraude betaal jij en je werkgever geen sociale bijdragen en belastingen. Een van de grootste nadelen aan zwartwerk is doordat de overheid niet weet dat je aan het werken ben, je ook niet verzekerd bent! Als er dus een ongeval gebeurt op het werk en je bent niet verzekerd, zal je hier dus ook niet voor vergoed worden en zal jij je medische kosten zelf moeten betalen. 

Bovendien, bouw je bij zwartwerk ook geen sociale rechten op. Zo zullen deze gewerkte dagen niet voor je pensioen meetellen.

Als je zwartwerkt en je werkgever betaalt dit niet uit, sta je ook machteloos. Het werk is niet aangegeven en dus heb je geen enkel bewijs van je gepresteerde uren. Als je werkgever je niet uitbetaalt, werk je in feite gratis voor hem, en dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Je werkgever kan zware straffen krijgen voor het aanbieden van zwartwerk, maar ook jij kan gestraft worden. Je riskeert een tijdelijke schorsing van de werkloosheidsuitkering. Als je dus zonder werk valt, zal je geen kans maken op een uitkering. Daarnaast kan je ook een boete tot wel 2.000 euro oplopen.

In één klap àlles weten over uitzendarbeid?
Volg dan de gratis e-learning!
Naar de e-learning
Benieuwd waarom je een account moet aanmaken?
Je leest het op onze FAQ.