In de meeste gevallen wel, omdat je de meeste jobs ook gewoon met een interimcontract kan uitoefenen. Het hangt er dus vooral van af waarom je werk zoekt.
1. Je zoekt een vaste job
Uitzendarbeid is een goeie springplank voor een vaste job. Veel bedrijven kiezen ervoor om nieuwe medewerkers te laten beginnen met een uitzendcontract, en pas later een vast contract aan te bieden. Kies je voor een job onder uitzendcontract met ‘optie vast’, dan krijg je na een geslaagde uitzendopdracht dus misschien wel een vast contract.
2. Je zoekt een tijdelijke job
Dankzij uitzendarbeid ben je flexibel, want je werkt er telkens met tijdelijke contracten. Zoek je een job voor even, dan kan een interimkantoor je vast helpen.
3. Je wil wat uitproberen
Als je nog niet goed weet welke job er bij je past, dan kan je dankzij een interimcontract ook even 'proeven' van verschillende jobs. Als een job niks voor jou is, dan werk je gewoon je contract uit en vertel je aan je consulent dat je iets anders zoekt.
Let op: Een interimcontract is ook een contract. Je kan dus niet zomaar in het midden van een contract stoppen zonder iets te laten weten aan het interimkantoor.
4. Je wil wat extra ondersteuning
Een uitzendconsulent doet meer dan enkel een job voor jou zoeken. Een uitzendconsulent luistert naar wat je wil en nodig hebt, en stelt je dan een gepaste job voor. Weet je nog niet wat je wil doen, dan kan een uitzendconsulent vaak voor jou je wensen vertalen in een job. Zo ontdek je misschien wel jobs waarvan je niet wist dat ze bestonden.
Bovendien is een uitzendconsulent ook je eerste aanspreekpunt als je vragen hebt over je werk, je loon, eventuele opleidingen,...
Je bent niet alleen
Er zijn verschillende redenen om aan uitzendarbeid te beginnen. Eén ding is zeker: er zijn héél veel mensen aan de slag als uitzendkracht. Federgon, de federatie van HR-dienstverleners, deed onderzoek naar het profiel van de uitzendkracht. Met andere woorden: wie werkt er zoal als uitzendkracht?
In totaal waren er in 2022 744.649 uitzendkrachten.
- 60,4% mannen en 39,6% vrouwen
- 43% werkte als bediende, en 57% werkte als arbeider
- 66,5% werkte in Vlaanderen, 25,8% werkte in Wallonië, en 7,7% werkte in Brussel
- 8,66% was jonger dan 21 jaar, 41,45% was tussen de 21 en de 30 jaar, 30,56% tussen de 31 en de 45 jaar, en 19,33% was ouder dan 45 jaar.