Is uitzendarbeid iets voor mij?

Als je op zoek bent naar een job, dan zal je merken dat je heel wat vacatures tegenkomt van interimkantoren. Maar is dat wel iets voor jou?

In de meeste gevallen wel, omdat je de meeste jobs ook gewoon met een interimcontract kan uitoefenen. Het hangt er dus vooral van af waarom je werk zoekt.

 • Je zoekt een vaste job?
  Uitzendarbeid is een goeie springplank voor een vaste job. Veel bedrijven kiezen ervoor om nieuwe medewerkers te laten beginnen met een uitzendcontract, en pas later een vast contract aan te bieden. Kies je voor een job onder uitzendcontract met ‘optie vast’, dan krijg je na een geslaagde uitzendopdracht dus misschien wel een vast contract.
   
 • Je zoekt een tijdelijke job?
  Dankzij uitzendarbeid ben je flexibel, want je werkt er telkens met tijdelijke contracten. Als je op voorhand duidelijk zegt aan je uitzendconsulent hoe lang je zou willen werken, kan die voor jou vast wel iets vinden dat lukt.

Er zijn verschillende redenen om aan uitzendarbeid te beginnen. Eén ding is zeker: er zijn héél veel mensen aan de slag als uitzendkracht. Federgon, de federatie van HR-dienstverleners, deed onderzoek naar het profiel van de uitzendkracht. Met andere woorden: wie werkt er zoal als uitzendkracht?

In totaal waren er in 2019 693.029 uitzendkrachten.

 • 60,8% mannen en 39,2% vrouwen
 • 43% werkte als bediende, en 57% werkte als arbeider
 • 66,5% werkte in Vlaanderen, 25,8% werkte in Wallonië, en 7,7% werkte in Brussel
 • 8,1% was jonger dan 21 jaar, 42,2% was tussen de 21 en de 30 jaar, 31% tussen de 31 en de 45 jaar, en 18,7% was ouder dan 45 jaar.

Wil je hier meer info over? Check dan "de uitzendkracht in 2020" van Federgon.

 

In één klap àlles weten over uitzendarbeid?
Volg dan de gratis e-learning!
Naar de e-learning
Benieuwd waarom je een account moet aanmaken?
Je leest het op onze FAQ.