Ik moet voor mijn studentenjob zelf de waarborg betalen voor mijn werkuniform; mag dit zomaar?

Werkkledij is een belangrijk onderdeel van veel jobs. Het helpt je om veilig en schoon te blijven tijdens het werk. Het is meestal de verantwoordelijkheid van de werkgever om deze kleding gratis aan te bieden en te onderhouden. Als je verplichte werkkledij niet draagt, kan je ontslagen worden. Zorg er dus altijd voor dat je de regels kent om problemen te voorkomen.

Waarom werkkledij op de werkvloer?

Werken kan soms een rommelige bedoening zijn. Daarom dragen werknemers in sommige beroepen werkkledij. Deze speciale kleding is bedoeld om je eigen kleding schoon en onbeschadigd te houden tijdens je werk. Werkkledij kan variëren van een overall tot een schort, of een set bestaande uit een broek, t-shirt en jas.

Verplicht of niet?

Niet in alle jobs is werkkledij verplicht. Het hangt af van wat voor werk je doet en van de risico’s die daarbij horen. Als je werk bijvoorbeeld niet vies of gevaarlijk is, dan is werkkledij misschien niet nodig. Maar in sommige sectoren is het een must. Bijvoorbeeld, bouwvakkers moeten vaak werkkledij dragen om hun eigen kleding te beschermen en veilig te blijven tijdens het werk.

Wat als je het niet draagt?

Het is belangrijk om te weten dat je soms verplicht bent om werkkledij te dragen. Doe je dat niet, dan kan dat zelfs een reden zijn voor ontslag. De werkgever heeft het recht om strenge regels te stellen als het gaat om werkkledij, vooral als het gaat om veiligheid en hygiëne.

Wie betaalt de werkkledij?

De werkgever moet de werkkledij gratis aan jou geven, én ook zorgen dat die kledij gewassen wordt. Dat betekent dat je geen eigen geld hoeft uit te geven aan de aanschaf, het onderhoud of de reiniging van deze kleding. Er zijn wel uitzonderingen. Soms kun je via een speciale cao (collectieve arbeidsovereenkomst) een premie of vergoeding krijgen om zelf je werkkledij te kopen en te onderhouden.

Wie geeft je de kledij? Het interimkantoor of het bedrijf waar je gaat werken?

Een interimkantoor maakt vooraf afspraken met het bedrijf waar je gaat werken over waat je kleding klaarligt. Dat is vaak gewoon bij het bedrijf zelf, omdat je daar sowieso naartoe gaat om te werken. Maar er zijn ook interimkantoren die je een setje werkkleding meegeven wanneer je je eerste contract gaat tekenen.

Wat valt niet onder werkkledij?

Niet alle werkgerelateerde kleding valt onder werkkledij. Veiligheidskledij, zoals een veiligheidshelm, gehoorbescherming of signalisatiekleding, behoort tot de persoonlijke beschermingsmiddelen en is bedoeld om je te beschermen tegen specifieke risico's. Ook als je werkgever een dresscode oplegt, telt dit niet als werkkledij, en moet de werkgever die dus niet voor jou voorzien. Bijvoorbeeld wanneer een bedrijf vraagt om in zwarte broek en wit t-shirt te komen werken, dan moet de baas die niet voor jou kopen. Jij mag dan zelf kiezen of je zelf een outfit koopt, of kleren gebruikt die al in je kleerkast hangen.

Heb je na dit artikel nog een vraag?
Stel ze hier!
Wij zoeken het voor jou uit!