Heb ik als uitzendkracht recht op sociaal verlof?

Je kind is ziek, je huis is overstroomd, je wordt opgeroepen door de rechtbank,… Kortom: je kan niet gaan werken omdat er iets gebeurd is waar jouw tussenkomst voor nodig is. Daarvoor bestaat een speciaal soort verlof: het sociaal verlof, of verlof om dwingende redenen. Als uitzendkracht heb je daar ook recht op.

Verlof om dwingende redenen, dat dient voor die momenten waarop een gebeurtenis je dwingt om verlof te nemen. Het zit dus al in de naam. Je hebt recht op maximaal 10 dagen sociaal verlof als je voltijds werkt. Werk je deeltijds, dan wordt dat aantal dagen herberekend op basis van je werkregime. Werk je 4/5de, dan heb je maar 8 dagen, bij 3/5de is dat 6 dagen,… 

Wat zijn dwingende redenen? 

  • Ziekte, ongeval of ziekenhuisopname van iemand waar je mee samenwoont, of een familielid dat alleen woont 

  • Schade aan je woning of bezittingen door brand, inbraak of een natuurramp 

  • Als je opgeroepen wordt door de rechtbank voor een zaak waar jij partij bent 

  • Gebeurtenissen waarover je samen met je werkgever akkoord gaat dat ze dwingend zijn 

Je werkgever kan én mag een bewijs vragen van de dwingende redenen. Hou dus goed alle bewijzen bij, zoals schadeformulieren, medische attesten,... 

Niet elke reden is dwingend. Een routinebezoek bij de tandarts, of een oudercontact op school zijn dat bijvoorbeeld niet. 

Hoe vraag je dat aan?

Als uitzendkracht vraag je dat aan via het uitzendkantoor. Als je op voorhand weet dat er een dwingende reden aankomt, zoals een rechtszaak, dan doe je dat vooraf. Weet je het niet vooraf (door ziekte, een ongeval, een natuurramp), dan doe je dat zo snel mogelijk. 

Is sociaal verlof betaald? 

Meestal is sociaal verlof niet betaald. Er zijn bedrijven die daar een uitzondering op maken. Om dat te weten, lees je best het arbeidsreglement na, of vraag je het aan je werkgever. 

Heb je na dit artikel nog een vraag?
Stel ze hier!
Wij zoeken het voor jou uit!