Heb ik als uitzendkracht recht op klein verlet?

Een huwelijk in de familie, of –liever niet- een sterfgeval? Dan krijg je als werknemer zoiets als klein verlet. Dat is vrijaf om deel te nemen aan de activiteiten rond die gebeurtenis. En daar heb je als uitzendkracht ook recht op.

Als uitzendkracht heb je recht op dezelfde voordelen als je vaste collega’s. Dat geldt dus ook voor klein verlet. Klein verlet laat je toe om afwezig te zijn op je werk, zonder daarbij je loon te verliezen. 

Er zijn heel wat redenen voor klein verlet. De website van de Federale Overheid lijst ze allemaal op: https://werk.belgie.be/nl/themas/arbeidsovereenkomsten/schorsing-van-de-arbeidsovereenkomst/oorzaken-van-schorsing-hoofde-12 

Dit zijn de meestvoorkomende: 

Huwelijk

 • Trouw je zelf? Dan krijg je twee dagen in de week van je huwelijk, of in de week die erop volgt.
   
 • Trouw je niet zelf? Dan hangt het af van wie er trouwt. Bij je kind, je (schoon)broer of (schoon)zus, (schoon)vader of (schoon)moeder, of je kleinkind krijg je de dag van het huwelijk.

Overlijden

Dit hangt af van wie er overlijdt. Hiervoor kijken we naar de familieband met de overledene.

 • Je echtgenoot/echtgenote of samenwonende partner, één van jouw of je partners kinderen: 10 dagen. 3 dagen die je kan inzetten tussen het overlijden en de begrafenis, en 7 dagen die je kan inzetten in het jaar volgend op het overlijden.
   
 • Je vader of moeder, schoonvader of schoonmoeder, stiefvader of stiefmoeder, of die van je echtgenoot/echtgenote of samenwonende partner: 3 dagen die je kan inzetten tussen het overlijden en de begrafenis.
 • Je (schoon)broer of (schoon)zus, (over)grootvader of (over)grootmoeder, (achter)kleinkind, of een schoonzoon of –dochter die bij je inwoont: 2 dagen tussen het overlijden en de begrafenis.
   
 • Je (schoon)broer of (schoon)zus, (over)grootvader of (over)grootmoeder, (achter)kleinkind, of een schoonzoon of –dochter die niet bij je inwoont: de dag van de begrafenis.

In schema:

1

2

3

Heb je na dit artikel nog een vraag?
Stel ze hier!
Wij zoeken het voor jou uit!