Ben je verzekerd voor arbeidsongevallen?
Ja! Als je werkt als uitzendkracht, ben je verzekerd via het interimkantoor waarbij je werkt. Zij moeten het arbeidsongeval aangeven bij de verzekeraar.
Krijg je altijd geld bij een arbeidsongeval?
Nee. Eerst moet de verzekering weten of je wel echt een arbeidsongeval had. Dat komt omdat niet elk ongeval sowieso een arbeidsongeval is.
Wat is een arbeidsongeval?
Er zijn 5 punten die bepalen of een ongeval ook een arbeidsongeval is. Het is pas een arbeidsongeval als alle 5 punten kloppen. Een arbeidsongeval is:
Een plotse gebeurtenis: Er is opeens iets gebeurd.
Bijvoorbeeld: Er viel een doos op je voet. Dat gebeurt opeens.
Die gebeurtenis veroorzaakt een letsel: Je hebt een kwetsuur waardoor je niet of moelijk kan werken.
Bijvoorbeeld: Je teen is gebroken door die doos op je voet.
Het ongeval werd veroorzaakt door één of meerdere uitwendige oorzaken: Iets buiten jou om heeft voor het ongeval gezorgd.
Bijvoorbeeld: Als er een doos op je voet viel, dan is de doos de oorzaak. Als iemand anders de doos op je voet liet vallen, is die persoon ook de oorzaak.
Er is een oorzakelijk verband tussen ongeval en letsel: Het is duidelijk dat je letsel komt door het ongeval, en je kan dat bewijzen.
Bijvoorbeeld: Er viel een doos op je voet. Als je teen gebroken is, dan komt dat duidelijk door die doos.
Het is gebeurd terwijl je je werk deed, en omdat je je werk deed: Je moet kunnen aantonen dat jouw werk het ongeval heeft veroorzaakt.
Bijvoorbeeld: Je moet voor je werk regelmatig dozen verplaatsen. Het is dan mogelijk dat er een doos op je voet valt.
Als één van die punten niet klopt voor jou, dan is het dus waarschijnlijk géén arbeidsongeval.
Wat moet je doen bij een arbeidsongeval?
Meestal krijg je deze informatie wanneer je begint te werken. Als je die niet gekregen hebt, vraag dan zeker aan je uitzendkantoor wat je moet doen. Dit zijn de belangrijkste stappen.
Een ongeval op de werkplek
Breng jezelf in veiligheid, en vraagt hulp als dat nodig is. Op elke werkplek moet er een EHBO-kit zijn.
Verwittig zo snel mogelijk het interimkantooren je baas.
Ga naar de dokter of het ziekenhuis als dat nodig is. Een dokter moet het document ‘medisch attest eerste vaststelling’ invullen.
Geef het 'medisch attest eerste vaststelling' aan je interimkantoor. Kan je dat niet zelf? Vraag dan aan iemand om dit aan hen te geven.
Blijf bereikbaar voor vragen van het uitzendkantoor en de verzekeraar.
Heeft iemand het ongeval zien gebeuren? Dan heb je een getuige. Die persoon kan helpen als de verzekeraar vragen heeft. Noteer dus zeker de gegevens van die persoon.
Een ongeval op weg naar/van het werk
Een ongeval onderweg naar het werk of terug naar huis? Dat kan ook een arbeidsongeval zijn. Je verplaatsing is immers deel van je werk. De stappen zijn dezelfde als hierboven, met enkele toevoegingen:
Zijn er getuigen? Probeer dan hun contactgegevens te verzamelen.
Is er een PV opgemaakt van het ongeval? Geef dat ook aan het uitzendkantoor. Een PV krijg je van de politie als zij langskomen bij het ongeval.
Probeer ook foto’s te nemen van de plaats en omstandigheden van het ongeval. Breng jezelf daarbij niet in gevaar.
En dan?
Het interimkantoor dient het arbeidsongeval in bij de verzekeraar. Die beslist of je echt een arbeidsongeval had. Als dat zo is, dan krijg je je medische kosten terugbetaald. Je krijgt dan ook je loon tot het einde van je contract.