Wat is een recruiter?

Een recruiter helpt bedrijven om de juiste kandidaten voor openstaande jobs te vinden. Een recruiter gaat op zoek naar mensen die een job zoeken en doorloopt met hen het hele sollicitatieproces. Uitzendconsulenten worden soms ook wel eens recruiters genoemd, omdat zij ook kandidaten zoeken voor de klanten waar zij mee werken.

Recruiter is een Engels woord voor ‘iemand die personeel werft’. Kort samengevat is een recruiter iemand die als tussenpersoon werkt tussen een werkzoekende en een bedrijf. Dit zijn de taken van een recruiter: 

  • Vacatures zoeken 

Een recruiter vraagt aan een klant wat die precies zoekt. Al deze informatie giet de recruiter dan in een vacature. Daarin staan bijvoorbeeld de taken die de nieuwe collega moet uitvoeren, de vaardigheden die die moet beheersen, en welk loon die in ruil krijgt. 

  • Kandidaten zoeken 

Als de vacature online staat, kunnen mensen solliciteren. Toch gaat een recruiter niet zomaar wachten tot er een goede kandidaat solliciteert. Recruiters gaan ook zelf op zoek naar kandidaten. Als een recruiter een geschikte kandidaat heeft gevonden, neemt hij contact op om te vragen of de kandidaat interesse heeft in de job. 

  • Kandidaten screenen 

Screenen is nog zo’n Engels woord. Dat betekent ‘onderzoeken’. Een recruiter screent een kandidaat eerst door naar het cv te kijken. Een volgende stap is het sollicitatiegesprek. Tenslotte kan de recruiter de kandidaat vragen om tests af te leggen. 

  • Kandidaten voorstellen 

Als een kandidaat de screening goed doorstaat, stelt de recruiter die voor aan de klant. De recruiter is dan ambassadeur voor deze kandidaat, en probeert de klant te overtuigen van de kandidaat. De recruiter blijft contactpersoon tussen kandidaat en klant. 

  • Contract en loon 

Is het gesprek tussen kandidaat en klant goed verlopen? Dan zorgt de recruiter voor de administratie. Hoe dat loopt, hangt af van wat de recruiter met de klant heeft afgesproken. Bijvoorbeeld, of er eerst een interimperiode is, of het meteen een vast contract wordt. 

Hoe verdient een recruiter geld? 

Recruiters verdienen geld wanneer een klant hun kandidaat aanwerft. De klant betaalt dan aan de recruiter een vooraf afgesproken bedrag. Dat bedrag komt nooit van de kandidaat zelf. 

Heb je na dit artikel nog een vraag?
Stel ze hier!
Wij zoeken het voor jou uit!