Tellen mijn dagen als uitzendkracht mee als anciënniteit voor de berekening van mijn opzeggingstermijn als ik ontslagen word met een vast contract?

Je gaat aan de slag bij een bedrijf als uitzendkracht. Je inzet en goede prestaties worden beloond, want je krijgt na een interimperiode van vier maanden een vast contract voor onbepaalde duur. Jammer genoeg beslist je werkgever na enkele maanden toch om de samenwerking stop te zetten. Met welke periode moet er nu rekening gehouden worden voor de berekening van de opzeggingstermijn?

Volgens de wet moet je werkgever je opzeggingstermijn berekenen op basis van het aantal maanden of jaren je bij het bedrijf hebt gewerkt. Als er daar een interimperiode bij is, dan moet deze ook meegerekend worden wanneer het ontslag uitgaat van je werkgever.

Dit is echter enkel onder bepaalde voorwaarden. De functie die je tijdens je vast contract uitoefent moet dezelfde zijn als de functie die je uitoefende tijdens je interimperiode. Deze twee contracten moeten elkaar onmiddellijk opvolgen.

Tot slot kan de anciënniteit voor de interimperiode maar maximum één jaar bedragen. Als je dus 18 maanden hebt gewerkt op interimbasis, worden er slechts 12 maanden in aanmerking genomen.

Hoe lang is mijn opzeg nu eigenlijk?

Er zijn verschillende tools beschikbaar waarmee je je opzeg kan berekenen. Zo heeft Securex onderstaande tabel opgesteld:

AnciënniteitOpzeg werkgever
0-3 m2 w
3-6 m4 w
6-9 m6 w
9-12 m7 w
12-15 m8 w
15-18 m9 w
18-21 m10 w
21-24 m11 w
2-3 j12 w

Je kan ook via deze module je opzegtermijn berekenen.

Wat als ik zelf mijn ontslag geef?

Dan gelden er andere termijnen. Als je zelf je ontslag geeft, wordt er ook naar je anciënniteit gekeken, maar zal je veel minder lang een opzegperiode moeten presteren. Die periode is maximaal 4 weken, of je nu één jaar anciënniteit hebt, of 20.

In één klap àlles weten over uitzendarbeid?
Volg dan de gratis e-learning!
Naar de e-learning
Benieuwd waarom je een account moet aanmaken?
Je leest het op onze FAQ.