Moet je betalen als je iets kapot maakt op jouw werk?

Oeps! Koffie op je toetsenbord, een bord laten vallen tijdens je shift in het restaurant, een stapel dozen omverlopen in het magazijn,... Shit happens. Maar wie betaalt als er iets kapot is? Dat hangt af van de situatie en de aard van de schade. Het is alvast altijd goed idee om het zo snel mogelijk aan je baas te laten weten. In de meeste gevallen ben je als werknemer beschermd tegen aansprakelijkheid voor kleine foutjes, maar wees altijd alert.

Schade aan je eigen spullen

Als je persoonlijke spullen beschadigd raken op het werk, zoals je gsm of fiets, is de werkgever meestal niet verantwoordelijk. Het is slim om goed te kijken naar de afspraken van je werkgever hierover. Een werkgever is in principe niet verplicht om materiële schade te vergoeden, ook niet wanneer dit gebeurt tijdens werktijd. Dus als je hemd kapot gaat of je horloge beschadigd wordt, moet je niet rekenen op een vergoeding van je werkgever. De gedachte hierachter is dat de werkgever geen fout heeft gemaakt die de schade veroorzaakte, en dat je zelf de keuze maakte op die persoonlijke spullen mee te brengen..

Uitzonderingen

Er zijn wel uitzonderingen. Als je werkgever je verplicht om je persoonlijke spullen ergens op de werkvloer achter te laten, zoals in een locker, dan kan hij aansprakelijk worden gesteld als die spullen beschadigd raken of gestolen worden. De werkgever moet dan wel als een 'goede huisvader' gezorgd hebben voor de veiligheid van die spullen. Dat betekent dat er genoeg voorzorgsmaatregelen genomen moeten zijn, zoals een goed slot op de locker.

Als dat gebeurt, moet je kunnen bewijzen dat de werkgever niet als een goede huisvader heeft gehandeld. Als er bijvoorbeeld alleen open kapstokken zijn zonder enige beveiliging, kan de werkgever in fout zijn.

Schade aan spullen van het werk

Beschadig je van de werkgever, zoals gereedschap of een telefoon die je van het werk hebt gekregen, dan is de werkgever meestal verantwoordelijk voor de schade. Uitzonderingen hierop zijn:

  • Bedrog: bijvoorbeeld, als je liegt over wat er gebeurd is
  • Een zware fout: bijvoorbeeld, de tablet van het werk gaat kapot omdat jij die als een frisbee naar een collega gooit
  • Herhaalde lichte fouten: bijvoorbeeld, je legt de tablet van het werk altijd naast de afwasbak, oook na verschillende waarschuwingen. Als de tablet dan door waterschade stuk gaat, kan dat jouw schuld zijn.

Wél is het belangrijk om dit meteen te melden aan je leidinggevende. Afhankelijk van de situatie kunnen de gevolgen verschillen.

Dus, maak je niet teveel zorgen als je per ongeluk iets verkeerds gedaan hebt. Onthoud: fouten maken is menselijk, maar meld het wel direct, want eerlijkheid duurt het langst... en het bespaart je misschien een hoop gedoe!

Heb je na dit artikel nog een vraag?
Stel ze hier!
Wij zoeken het voor jou uit!