Tot wanneer mag je blijven werken als jobstudent?
- Afgestudeerd in juni of tijdens de zomer: Je mag nog als jobstudent werken tot 30 september van dat jaar. Dit betekent dat je de zomervakantie kunt gebruiken om een echte studentenjob te doen en te profiteren van de verminderde sociale bijdragen.
- Afgestudeerd in september: Ook dan kun je nog tot 30 september werken als jobstudent.
- Afgestudeerd in januari: Helaas mag je dan niet meer als jobstudent werken.
Blijven werken bij dezelfde werkgever
Je studentenjob mag niet gebruikt worden als een goedkope proefperiode voor een gewone job. Dit betekent dat als je na je studentenjob bij dezelfde werkgever aan de slag gaat met een gewoon contract, de aard van de nieuwe job duidelijk anders moet zijn dan die van je studentenjob.
Zorg ervoor dat er een duidelijk verschil is tussen je vakantiejob en je job als gewone werknemer. Dit kan bijvoorbeeld door een volledig andere functie uit te oefenen of door pas een tijdje na je vakantiejob als gewone werknemer te beginnen.
Een vaste job zoeken
Als je afgestudeerd bent, is het een goed idee om je in te schrijven bij de tewerkstellingsdienst van jouw regio:
Vlaanderen: VDAB
Brussel: Actiris
Wallonië: Forem
Duitstalige gemeenschap: ADG
Die instellingen kunnen je niet alleen helpen met je zoektocht naar een job. Ze bieden ook opleidingen aan, of ondersteunen je als je niet weet welke job precies bij jou past.
Inschakelingsuitkering
Als je een jaar na je afstuderen nog geen werk hebt en jonger dan 25 bent, heb je recht op een inschakelingsuitkering van de RVA. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je binnen de maand na je inschrijving vijf opdrachten voltooien, zoals het opstellen van je cv.
Geniet van je vrijheid, maar stel niets uit
Het is begrijpelijk dat je na je afstuderen even wil genieten van je vrijheid. Stel je inschrijving bij de tewerkstellingsdienst echter niet uit, zodat je zeker bent van alle mogelijke ondersteuning en voordelen.
Veel succes met je werk en geniet van de nieuwe uitdagingen die op je pad komen!