Mag een recruiter bellen naar mijn vorige werkgevers?

Als je solliciteert, deel je je cv met verschillende mensen: VDAB, uitzendconsulenten, HR-medewerkers,... Die kunnen allemaal zien waar jij al gewerkt hebt. Maar mogen zij ook bellen naar je vorige werkgevers? Bijvoorbeeld voor een referentie?

Soms wil een toekomstige werkgever de mening van (één van) je vorige werkgevers horen over jou en je werk. Zoiets heet een referentie. Het zou echter kunnen dat je ergens hebt gewerkt waar je opdracht niet zo positief eindigde. Dan wil je natuurlijk niet dat een toekomstige werkgever daar naar belt. Gelukkig mag een recruiter niet zomaar contact opnemen met je vorige werkplekken.

Referentie mag alleen met toestemming

Een recruiter mag alleen maar met jouw toestemming contact opnemen met je vorige werkgevers. Dat zegt de gegevensbeschermingsautoriteit. Dat wil zeggen dat die niet zomaar de telefoon mag nemen, en bellen naar je vorige werkplek om te vragen wat die van jou vonden.

Zet je de contactgegevens van je vorige werknemers als referentie op je cv, dan mag het wel. Let wel, de recruiter moet je wel laten weten wanneer die contact zal opnemen. Zo krijg jij de kans om -indien nodig- die referentiepersoon daarvan op de hoogte te brengen.

Referenties verzamelen?

Tijdens een sollicitatiegesprek ga je natuurlijk erg positief zijn over jezelf. Je moet jezelf immers verkopen. Daarom is de mening van iemand anders soms heel interessant. Het is dus een goed idee om referenties te verzamelen.

  • Vorige werkgevers: Heb je een goede samenwerking gehad met een werkgever? Dan kan je de directeur, ploegbaas of teamleider vragen om een referentie. Die heeft je aan het werk gezien, en weet dus hoe jij als collega bent. Denk ook aan je studentenjobs.
     
  • Leerkrachten: Heb je nog niet veel werkervaring? Dan kan je een referentie vragen aan je school, of aan een leerkracht.
In één klap àlles weten over uitzendarbeid?
Volg dan de gratis e-learning!
Naar de e-learning
Benieuwd waarom je een account moet aanmaken?
Je leest het op onze FAQ.