Is een motivatiebrief nog noodzakelijk om te solliciteren?

Een motivatiebrief moet niet altijd meer, maar je kan er wel goede punten mee scoren. Schrijf je er één, of toch liever niet? Aan jou de keuze!

 

 

Een motivatiebrief geeft je de kans om jezelf voor te stellen, en alvast uit te leggen waarom je net voor deze functie solliciteert. Natuurlijk neemt dat wel wat tijd in beslag. De vraag is dus: is dat nog nodig?

Goed nieuws! Voor veel functies wordt een motivatiebrief minder en minder belangrijk. VDAB vroeg bij 10 bedrijven of zij nog zo'n brief wilden bij elke sollicitatie, en 9 daarvan vonden van niet. Wat belangrijker is, is de ervaring van een kandidaat, en die vind je op het cv.

Je cv is dus vaak al voldoende

Veel recruiters lezen bovendien pas een motivatiebrief als ze al geïnteresseerd zijn door het cv. Heb je dus een relevante ervaring of relevante vaardigheden, dan is een motivatiebrief niet echt een toegevoegde waarde. Schrijf je er dan toch één, dan zorg je maar beter dat die goed is, want een slechte motivatiebrief kan zelfs een afknapper zijn.

Wanneer schrijf je best wél een motivatiebrief?

Je merkt al dat een motivatiebrief niet altijd nodig is, maar in sommige gevallen kan ze net wél nuttig zijn:

  • Wanneer je een carrièreswitch maakt: Als je solliciteert in een sector of rol waar je nog geen ervaring in hebt, dan kan je in een brief wel uitleggen waarom je precies in die sector of rol wil werken.
  • Je cv is niet volledig, of er zitten gaten in je cv: Dit kan je uitleggen in een brief. Je hebt misschien een jaar gereisd, bent ziek geweest, hebt opnieuw gestudeerd, hebt voor iemand gezorgd,...
  • Je bent vaak van job veranderd: Heb je op veel verschillende plekken gewerkt, dan kan het op je cv lijken dat je een jobhopper bent, of dat je niet lang zal blijven. Je kan je motivatiebrief dus gerust gebruiken om uit te leggen waarom je verschillende ervaring hebt.
  • Je hebt nog geen enkele ervaring: Geen ervaring? Geen probleem! Je hebt vast heel wat vaardigheden die je in de verf kan zetten, of hobby's die je skills hebben geleerd die je hier kan gebruiken.
  • Als de vacature het expliciet vraagt: Als het in de vacature staat dat je moet solliciteren met een motivatiebrief, dan moet je dat doen.

Wil je weten hoe je een motivatiebrief wil schrijven? Lees dan de tips van VDAB!

Spring in het oog!

Er zijn bedrijven die tientallen cv's krijgen voor een vacature. Dan is het belangrijk dat jouw cv in het oog springt. Dat kan je doen door die motivatiebrief eens anders aan te pakken.

Hier zijn enkele alternatieven:

  • Een video-pitch : Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Door een filmpje op te nemen, spring je niet alleen in het oog, maar blijf je ook beter hangen in het geheugen van een recruiter. Hier zijn enkele voorbeelden van zulke filmpjes.
  • Steek wat uitleg in je cv: 'administratief bediende' dat is bij bedrijf A iets heel anders dan bij bedrijf B. Leg daarom uit wat je taken waren.
  • Laat je creativiteit spreken: maak een krantenartikel over jezelf, of een animatiefilmpje, een powerpoint, een portfolio, een collage,...
Heb je na dit artikel nog een vraag?
Stel ze hier!
Wij zoeken het voor jou uit!