Hoe maak ik een cv?

Yes! Net een telefoongesprek met een uitzendconsulent afgerond: ik heb een afspraak om langs te komen op kantoor om te solliciteren. De consulent staat te popelen om me te ontmoeten en vroeg me om alvast mijn identiteitskaart, mijn cv en mijn goesting mee te nemen. Identiteitskaart: check!, mijn goesting: dubbelcheck!, mijn cv: wat?!

Een cv, iedereen weet wat het is, maar wat zet je er nu precies in? Je begint met je persoonlijke gegevens. Probeer hier zo compleet mogelijk te zijn: je voornaam, je naam, je nationaliteit, je geboortedatum, je gsm en/of telefoonnummer, je e-mailadres, je thuisadres en eventueel over welke rijbewijzen je beschikt. Een foto is niet vereist, maar het is voor een consulent of werkgever altijd leuk om een visueel beeld te krijgen van wie deze cv precies is.

In een volgend deeltje van je cv schrijf je een kort tekstje over jezelf. Daarin vertel je wie je bent en wat je graag doet. Je kan er ook in vermelden welke soort job je graag wilt uitvoeren en bovendien over welke sterke punten je beschikt waardoor je een bepaalde job kan uitvoeren.

In een derde deel van je cv vat je kort samen wat je werkervaring tot nu toe is. Om het voor de lezer van je cv gemakkelijk te maken, zet je jobs die je in het verleden hebt gedaan van nieuw naar oud. Zo kan de lezer makkelijk zien waar je het laatst gewerkt hebt. Heb je niet veel ervaring, lees dan hier wat je er dan wél in kan plaatsen. 

Daaronder vermeld je vervolgens je studies, attesten of opleidingen die je gevolgd hebt, al dan niet afgerond. Ook hier geldt hetzelfde principe: van nieuw naar oud. Waar je in de kleuterklas en in het lager onderwijs les hebt gevolgd, mag je achterwege laten. Je kan er wel vermelden wat je gestudeerd hebt in het middelbaar en eventueel in het hoger onderwijs. Het enige wat je vermeldt is de periode waarin je dit gedaan hebt en de naam van de studie of opleiding. Als je nog niet zo veel werkervaring hebt, kan je ook wat uitleg geven bij je studies, zodat de consulent weet wat je er zoal hebt geleerd, of in welke vakken je goed was. Tenslotte kan je in dit deel ook attesten vermelden, zoals die voor heftruck en reachtruck.

Nu is het de beurt aan je vaardigheden. Je vaardigheden kunnen bestaan uit je talenkennis, je sterke punten, je computerskills en andere elementen die het vermelden waard zijn. Je kan er ook bij zetten in welke mate je het kan, zoals: zeer goed, goed, gemiddeld of beperkt.

Als voorlaatste aspect kan je wat meer vertellen over je hobby’s en wat je allemaal doet in je vrije tijd. Je pikt daar misschien ook wel vaardigheden uit op die handig kunnen zijn in de job, of op de werkvloer. Spee je voetbal, dan kan je vast goed in een team werken. Babysit je in je vrije tijd, dan ben je vast verantwoordelijk en zorgzaam. Je toont met je hobby's en interesses een beetje wie je bent als mens.

Het is mogelijk om als laatste aspect referenties te vermelden. Dit zijn contactpersonen die je toekomstige werkgever kan opbellen om te vragen hoe jij bent op het werk. Hier is het dus belangrijk dat je niet eender wie vermeldt. Kies een vroegere werkgever of leidinggevende waar je in het positief daglicht staat. Op deze manier zal deze vroegere werkgever positieve woorden over je spreken en dat speelt in je voordeel natuurlijk! 

In één klap àlles weten over uitzendarbeid?
Volg dan de gratis e-learning!
Naar de e-learning
Benieuwd waarom je een account moet aanmaken?
Je leest het op onze FAQ.