Checklist: hoe maak ik een cv?

Een cv, dat ken je misschien wel. Da's een document dat je aan een toekomstige werkgever geeft, zodat die een idee krijgt van wie je bent en wat je kan. Maar wat zet je daar dan in?

De meeste cv's lijken op elkaar. Er zijn enkele dingen die in elk cv moeten staan. Maar er zijn ook veel dingen die niet moeten, maar wel leuk zijn. Hieronder heb je een checklist die je kan gebruiken.

Wat moet er in?

Persoonlijke gegevens

Bovenaan staan je persoonlijke gegevens. Die zijn nodig, want zo weet de recruiter hoe die je moet aanspreken, en hoe die je achteraf kan contacteren. Zet hier dus zeker:

  • Je naam
  • Je telefoonnummer
  • Je e-mailadres
  • Je adres
  • Je geboortedatum

Je werkervaring

Vat kort samen wat je werkervaring tot nu toe is. Om het voor de lezer van je cv gemakkelijk te maken, zet je jobs die je in het verleden hebt gedaan van nieuw naar oud. Schrijf ook wat je in elke job deed. Een job als magazijnier of administratief medewerker kan immers heel erg verschillen van bedrijf tot bedrijf. Via de website 'my career' kan je zien welke werkervaring je allemaal hebt. Heb je niet veel ervaring, lees dan hier wat je er dan wél in kan plaatsen. Vergeet ook niet om studentenjobs te vermelden.

Je studies, attesten of opleidingen

  • Studies: Middelbare school, hogeschool of universiteit. Vermeld ook studies die je niet hebt afgerond. Het is niet omdat je het diploma niet hebt, dat je er niets geleerd hebt. Kom je net van de schoolbanken en heb je nog niet veel werkervaring? Vermeld dan wat je op school geleerd hebt, of in welke vakken je goed was.
  • Opleidingen: Heb je naast school nog opleidingen gevolgd? Zet ze er dan ook in. Denk maar aan een taalopleiding, of iets wat je in avondschool hebt gedaan.
  • Attesten: Denk hier aan rijbewijzen zoals een heftruckattest, maar ook het rijbewijs van de auto of vrachtwagen.

Er bestaat ook een website waar al je studies op samengevat staan. Dat is de Leer-en-Ervaringsbewijzendatabank.

Moet niet, maar mag wel

Foto

Een foto op je cv moet niet, maar kan je toekomstige werkgever wel helpen om je cv te onthouden. Als je een foto op je cv plaatst, zorg dan dat je een professionele foto kiest. Eén waar je alleen op staat, voor een neutrale achtergrond. Oh, en glimlachen mag!

Vaardigheden

Je vaardigheden kunnen bestaan uit je talenkennis, je sterke punten, je computerskills en andere elementen die het vermelden waard zijn. Je kan er ook bij zetten in welke mate je het kan, zoals: zeer goed, goed, gemiddeld of beperkt.

Soft skills

Soft skills zijn vaardigheden die meer gaan over je attitude dan over wat je kan. Initiatief nemen, leergierig zijn, op tijd komen,... Die skills zijn minstens even belangrijk wanneer je een job wil strikken. Wil je meer weten over soft skills, en checken hoe goed je ze beheerst? Doe de test op www.testyourselfie.eu.

Hobby's

Ook in je vrije tijd pik je vaardigheden op die je kan gebruiken op het werk. Speel je voetbal, dan kan je vast goed in een team werken. Babysit je in je vrije tijd, dan ben je vast verantwoordelijk en zorgzaam. Je toont met je hobby's en interesses een beetje wie je bent als mens.

Referenties

Dit zijn contactpersonen die je toekomstige werkgever kan opbellen om te vragen hoe jij bent op het werk. Hier is het dus belangrijk dat je niet eender wie vermeldt. Kies een vroegere werkgever of leidinggevende waar je in het positief daglicht staat. Als je nog niet veel werkervaring hebt, kan je ook een referentie van op school meegeven. Belangrijk is wel dat de mensen die je opgeeft als referentie dat ook weten.

Heb je na dit artikel nog een vraag?
Stel ze hier!
Wij zoeken het voor jou uit!