Een bedrijf mag natuurlijk niet willekeurig kiezen wie er wel of geen maaltijdcheques krijgt. Dat moet vastgelegd worden in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Daarin staat dan welke groepen werknemers er maaltijdcheques krijgen.
Maaltijdcheques vallen ook onder het ‘gelijkheidsprincipe’. Dat betekent dat je als uitzendkracht altijd dezelfde voordelen moet krijgen als een vaste medewerker die dezelfde job uitoefent.
Wat is een maaltijdcheque?
Een maaltijdcheque is een bon die je kan gebruiken om voedsel mee te kopen. Maaltijdcheques bestaan enkel nog elektronisch, en komen terecht op een betaalkaart die je in de winkel kan gebruiken. Elke maaltijdcheque is 12 maanden geldig.
Het bedrag van een maaltijdcheque hangt ook weer af van het bedrijf waarvoor je werkt. Dat bedrag is de som van de werknemersbijdrage en de werkgeversbijdrage. Je betaalt dus zelf een stukje, en je werkgever betaalt de rest. Meestal is dat op deze manier verdeeld:
Jij betaalt minimaal €1,09 per maaltijdcheque
Je werkgever betaalt maximaal €6,91 per maaltijdcheque
Hoeveel maaltijdcheques krijg je?
Je krijgt een maaltijdcheque voor elke dag waarop je werkte. Je krijgt geen maaltijdcheque voor dagen waarop je ziek was, vakantie had, of om een andere reden niet werkte.
Achtergrondinfo?
https://werk.belgie.be/nl/themas/verloning/maaltijdcheques#toc_heading_3