Welk loon mag ik vragen als ik nog geen ervaring heb?

Als je gaat werken, word je daar ook graag voor betaald. Je mag dan ook meegeven aan de uitzendconsulent wat je wil verdienen. Maar wat mag je juist vragen als je nog geen ervaring hebt?

Je werkgever mag je niet zomaar gelijk welk loon geven. Daarvoor bestaan barema's. Dat zijn vastgelegde loonschalen waarin het minimumloon per sector in staat. In zo'n barema kan je ook zien hoe je loon kan evolueren. Bij het ene barema is dat naarmate je meer ervaring hebt, en krijg je dus elk gewerkt jaar een hoger loon. Andere barema's kijken dan weer naar de functie die je uitoefent, en hangt je loon dus af van de taken die je uitvoert.

 

Tip: Zoek op in welke sector het bedrijf zit waar je bij solliciteert. Dat kan je doen door te googelen naar "paritair comité bedrijf". Vind je het niet online, vraag het dan gerust tijdens het sollicitatiegesprek aan de uitzendconsulent of recruiter.

 

Sommige jobs kan je in verschillende sectoren uitoefenen. Denk maar aan administratief medewerker of magazijnier. Dat kan je doen in de voedingssector, maar ook in de metaal- of de chemiesector. Het loon voor zulke jobs hangt dus ook af van de sector, en niet per se van de taken.

Handige link

  • www.minimumlonen.be: Welke sector welk barema gebruikt, dat kan je nakijken op www.minimumlonen.be. Ook goed om te weten, is dat hierin de -je raadt het al- minimumlonen staan. Een werkgever kan er dus ook voor kiezen om je een hoger loon te geven dan wat er in het barema van de sector staat.
Heb je na dit artikel nog een vraag?
Stel ze hier!
Wij zoeken het voor jou uit!