Heb ik als uitzendkracht recht op een werkloosheidsuitkering?

Stel: je werkt als uitzendkracht, en je interimcontract wordt niet verlengd. Of je wil zelf stoppen. Hoe zit het dan met je werkloosheidsuitkering?

Een werkloosheidsuitkering, dat is geld dat je krijgt als je werkloos bent. Je krijgt dat niet zomaar. Dit zijn de voorwaarden:

Je bent 'onvrijwillig werkloos'

Dat wil zeggen dat je er zelf niet voor gekozen hebt om werkloos te zijn. Dat is zo als je ontslagen bent, of als je contract is afgelopen en vervolgens niet is verlengd. Als je er zelf voor kiest om je contract te beëindigen, dan heb je dus geen recht op een werkloosheidsuitkering.

Je hebt lang genoeg gewerkt

Als je jonger bent dan 36, dan gelden deze regels:

  • je hebt minstens 312 dagen gewerkt in de 21 maanden voor je aanvraag;
  • ofwel heb je minstens 468 dagen gewerkt in de 33 maanden voor je aanvraag;
  • ofwel heb je minstens 624 dagen gewerkt in de 42 maanden voor je aanvraag.

Ben je 36 jaar of ouder? Check dan de regels op de website van de RVA

Via www.mycareer.be kan je checken hoeveel dagen je gewerkt hebt. Geen nood, de uitbetalingsinstelling checkt dit ook.

Zo vraag je een uitkering aan:

  1. Schrijf je binnen de 8 kalenderdagen na je ontslag in als werkzoekende. In Vlaanderen is dat de VDAB, in Brussel is dat Actiris, en in Wallonië is dat Le Forem.
  2. Na je ontslag krijg je van het interimkantoor een werkloosheidsformulier C4. Heb je dat nog niet gekregen? Bel dan naar het interimkantoor.
  3. Meld je persoonlijk aan bij een uitbetalingsinstelling. Dat kan een vakbond zijn, of de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen als je geen vakbond hebt. Vergeet je C4 niet mee te nemen.
  4. Daarna krijg je een ‘stempelkaart'. Die moet je altijd bij je hebben. Op die kaart staat een kalender waarbij je per dag kan aangeven of je gewerkt hebt of niet, maar ook of je ziek was of vakantie hebt genomen. Op het einde van de maand breng je de stempelkaart terug naar de uitbetalingsdienst. Handig om te weten: je kan de stempelkaart ook elektronisch invullen via een beveiligde website van de sociale zekerheid. Zo kan je alles heel gemakkelijk en snel registreren en heb je je stempelkaart altijd bij de hand via je smartphone.
  5. Blijf beschikbaar voor werk. Je mag niet zomaar werk weigeren wanneer je een werkloosheidsuitkering krijgt.
Heb je na dit artikel nog een vraag?
Stel ze hier!
Wij zoeken het voor jou uit!