Vroeger was het simpel: als je gaat solliciteren, dan geef je een hand. Sinds de coronapandemie is dat anders. Er zijn heel wat mensen die geen hand meer geven, maar er zijn er ook die dat wel weer doen. Je kiest zelf of je een hand geeft of niet.
Optie 1: Je wil wél een hand geven
Als je binnenkomt, kijk je naar je gesprekspartner. Wat doet hij of zij? Steekt de persoon een hand uit? Dan is het simpel: beantwoord dit met een stevige, zelfverzekerde handdruk. Dit straalt professionaliteit en respect uit.
Als de ander geen hand uitsteekt, kies je zelf of je initiatief neemt. In plaats daarvan kun je ook vriendelijk glimlachen, knikken en jezelf rustig voorstellen. Een zelfverzekerde houding, gecombineerd met oogcontact en een vriendelijke begroeting, laat zien dat je professioneel en beleefd bent.
Optie 2: Je wil liever géén hand geven
Je bent niet verplicht om een hand te geven. Als je niet wil, leg dan wel even uit waarom niet. Ben je net wat ziek geweest, mag je geen hand geven omwille van je geloof, of vind je het gewoon niet prettig om iemand aan te raken, dan is dat allemaal okee. Blijf wel vriendelijk wanneer je een handdruk afwijst.
Andere tips voor een geweldige eerste indruk
Je looks: Zorg dat je er verzorgd uitziet. Dat betekent eigenlijk: was je, en draag propere kleren. Een kostuum of jurk moet dus niet, als dat niet je ding is. Zorg ervoor dat je kleding past bij de bedrijfscultuur. Stel, je gaat solliciteren bij een kledingwinkel; dan wil je er natuurlijk stijlvol en verzorgd uitzien, een joggingbroek zou hier echt niet op z’n plaats zijn. Maar als je solliciteert voor een sportieve functie, bijvoorbeeld bij een fitnesscentrum, dan mag je outfit best wat meer casual zijn. Het is dus belangrijk om je aan te passen aan het bedrijf waar je solliciteert en de dresscode daarop af te stemmen.
Oogcontact is key: Goed oogcontact laat zien dat je betrokken en zelfverzekerd bent, maar vergeet zeker ook niet te glimlachen!
Wees voorbereid, maar blijf spontaan: Zorg ervoor dat je de basis van het bedrijf kent en voorbereid bent op vragen, maar blijf flexibel en wees vooral jezelf.
Op tijd komen is essentieel: Plan om minstens 10 minuten eerder aanwezig te zijn. Te laat komen is een no-go, maar ook te vroeg kan ongemakkelijk zijn. Tien minuten is de sweet spot.
Stel slimme vragen: Bereid een paar vragen voor om aan het einde van het gesprek te stellen. Dit toont dat je geïnteresseerd bent en weet waarover het gaat.
Tot slot: Blijf chill
Onthoud dat een sollicitatiegesprek een kans is om jezelf te laten zien, maar ook om te ontdekken of het bedrijf bij jou past. Wees ontspannen, blijf jezelf, en gebruik deze tips om een knallende eerste indruk te maken. Veel succes!