Doen alle uitzendkantoren hetzelfde?

Nee, niet alle uitzendkantoren doen hetzelfde. Dat zou wat gek zijn, want er zijn meer dan 1.000 uitzendkantoren in België, verdeeld over meer dan 200 merken. Er zijn best wat verschillen tussen die kantoren, maar ook wel wat gelijkenissen.

De verschillen 

Er zijn uitzendkantoren die gespecialiseerd zijn in een bepaalde sector, zoals bouw, voeding of horeca. Er zijn ook kantoren die gespecialiseerd zijn in soorten jobs, zoals technische jobs, of jobs in de IT. Soms kan je dat afleiden uit de naam, maar niet altijd. Wil je zeker zijn? Kijk dan naar de vacatures van het kantoor, of vraag het gewoon even.

Uitzendkantoren hebben niet dezelfde klanten of vacatures. Als je gaat solliciteren bij uitzendkantoor A, dan solliciteer je voor een job bij de bedrijven waar uitzendkantoor A mee samenwerkt. Uitzendkantoor B werkt met andere bedrijven samen, en kan je dus andere vacatures aanbieden.

Uitzendconsulenten zijn mensen, en die verschillen ook. Het kan dus zijn dat ze een sollicitatiegesprek anders aanpakken. Of dat je met de ene consulent wél een klik hebt, en met de andere niet.

De gelijkenissen 

Wat uitzendkantoren wél met elkaar gemeen hebben, is dat ze voor hun klanten op zoek gaan naar mensen die bij hen willen werken. Ze ontmoeten kandidaten en houden daar sollicitatiegesprekken mee. Daarna gaan ze op zoek naar een passende job voor die kandidaten. 

Uitzendkantoren zorgen ook voor de administratie rond een tewerkstelling. Dat is het contract, de verzekering, de lonen, enzovoort. 

Moet je bij verschillende uitzendkantoren solliciteren? 

Dat kies je zelf. Heb je een goed gevoel bij een uitzendkantoor, en denk je dat die helemaal snapt wat jij wil? Dan hoef je niet bij een ander kantoor aan te kloppen. Maar wil je je kansen vergroten om een nieuwe job te vinden? Dan ga je best wel bij verschillende kantoren langs. 

In één klap àlles weten over uitzendarbeid?
Volg dan de gratis e-learning!
Naar de e-learning
Benieuwd waarom je een account moet aanmaken?
Je leest het op onze FAQ.